joi, 14 februarie 2013

COMUNICAT


I.        Memoriu adresat in nume personal Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).
             Consideram util ca in demersurile noastre, privind recuperarea drepturile ce ni se cuvin in legatura cu pensia, sa introducem si acest memoriu adresat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, redactat si trimis in nume personal. Raspunsul primit, pe care il anticipam a fi favorabil,copie memoriu (cu specificatia « copie in confirmitate cu originalul ;semnatura » ) vor  fi depuse in dosarele aflate pe rolul instantelor de judecata. Modelul documetului va fi pus si pe site-ul filialei pentru a putea fi folosit de cat mai multi dintre colegi. Adresa de expeditie este urmatoarea: Piata Valter Maracineanu, nr. 1-3, Sector 1, Bucuresti, Cod postal 010155.
« Se trimite cu mandat postal de confirmare primire »
             
In situatia in care, direct sau prin intermediul altor colegi, aveti cunostinta despre alte aspecte care constituie discriminari, de orice natura, la care sunt supusi membrii de sindicat, va rugam sa ii incurajati sa se adreseze CNCD                                                                                 
MODEL
                                                 DOMNULE PREŞEDINTE

Subsemnatul(a) ………………, domiciliat(a) în …………, Str. …………. nr. ….., bl. …., ap. ….,  jud/sect. …………., posesor(are) al(a) cartii de identitate seria …… nr. ……………, eliberata de ………... la data de ………….., CNP ………………., ma adresez dumneavoastra pentru a ma sprijini in urmatoarea problema:
In anul ……….., dupa o cariera de …….. ani  in …………(MApN, MAI, SRI) am fost trecut (a) in rezerva cu drept de pensie. In baza Legii nr. ………..(164/2001, 179/2004) mi s-a calculat o pensie militara de stat in valoare neta de ………. lei. Prin aparitia Legii nr. 119/2010, a HG nr. 735/2010 si a OUG nr. 1/2011, pensiile militare de stat - prin incalcarea mai multor principii de drept intern si comunitar - s-au tranformat (nelegal) in …. ajutoare sociale, iar fostii militari/politisti in rezerva in ….. asistati sociali (a se vedea Legea nr. 263/2010).
Din multitudinea de aspecte ilegale si netemeinice care s-au intamplat in aceasta epopee nedorita, va supun atentiei dumneavoastra doar cele legate de principiile egalitatii de tratament si al nediscriminarii. La data aparitiei Legii nr. 119/2010, art. 180 din Legea nr. 19/2000  (ce reglementa pensiile pentru civili) materializa principiul drepturilor castigate, mentionand ca in cazul in care in urma recalcularii pensiei rezulta un cuantum mai mic fata de cel aflat in plata, se mentine acesta din urma. De remarcat faptul ca legiuitorul a avut grija ca acelasi principiu sa fie cooptat si in cuprinsul noii legi a pensiilor, respectiv Legea nr. 263/2010 (art. 169, pct. 5). Ceea ce este total inechitabil si discriminatoriu este faptul ca legiuitorul a „uitat” sa prevada acelasi drept si pentru militarii/politistii in rezerva cu drept de pensie, actele normative mentionate mai sus necuprinzand astfel de prevederi.
Discriminarea la care am fost supus(a) este subliniata si de faptul ca activitatea mea nu a fost guvernata de dreptul muncii (fiind de natura contractuala), avand drept consecinte - printre altele - munca nenormata si lipsa carnetului de munca. Inexistenta unui astfel de document, in care sa se consemneze cu acuratete veniturile realizate, a facut aproape imposibila aplicarea corecta a principiului contributivitatii, fie el aplicat chiar sub forma ipotetica „ca si cum as fi contribuit la fondul de asigurari sociale”. Prin acceptarea, de catre Casa sectoriala de pensii a ……..(MApN,MAI, SRI), in determinarea cuantumului pensiei a unor documente indirecte fara valoare juridica (diverse adeverinte eliberate de centrul militar judetean/de sector sau de catre diverse unitati militare) am fost nedreptatit (a) si discriminat (a) in mod flagrant intrucat fizic este imposibil sa se stabileasca totalitatea veniturilor realizate de mine (parte dintre documente au fost distruse conform legii, in functie de termenul de pastrare). Mai mult, o parte dintre veniturile trecute in tabelul cu „Date si  elemente care au condus la determinarea punctajului mediu anual … ” sunt total nereale. Spre exemplu: in perioada …………… si/sau in perioada ………………. (se descriu pe scurt situatiile in care nu au putut fi gasite veniturile realizate – misiuni in strainatate legendate, detasari in economie: munci agricole, santiere, mine etc., desfasurarea unor activitati strict particulare etc., din care sa rezulte imposibilitatea retinerii unor date certe cu privire la veniturile realizate).
Fata de situatia prezentata mai sus, va rog sa ma ajutati in conformitate cu prevederile HG  nr. 1194/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, sa intreprindeti demersurile stipulate de lege si sa confirmati discriminarea la care am fost supus.
Va multumesc anticipat pentru sprijinul dumneavoastra!
Anexez solicitarii mele urmatoarele documente:
-          Decizia de pensie in baza Legii nr.  (164/2001, 179/2004)
-          Deciziile de pensie in baza OUG nr. 1/2011
     
 Semnatura  ……………………                                        Data ………………                                           


PRESEDINTELUI CONSILIULUI NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII